Kenniscentrum

Zó kan jij je financiële steentje bijdragen als ziekenhuisplanner

Als ziekenhuisplanner heb je vast weleens een bijdrage willen leveren aan de financiële gezondheid van jouw organisatie. Maar welke mogelijkheden bestaan er binnen de ziekenhuiszorg? En hoe realiseerbaar zijn ze? In deze blog delen we verschillende manieren waarop jij als planner je financiële bijdrage kunt leveren. Lees snel verder en maak ook het verschil!

Maandelijks sturen op de min- en plusuren

Een maandelijkse sturing op min- en plusuren kan grote kostenbesparingen opleveren. Door minuren binnen dezelfde maand te compenseren, voorkom je lege diensten. Deze diensten worden anders door externe krachten ingevuld. En dat brengt weer hogere kosten met zich mee.

Je kunt zorgverleners stimuleren om met plusuren om hun vakantie-uren in te zetten, in plaats van vrije dagen op te nemen. Daarmee zet je je personeel efficiënter in. Wat op zijn tijd ook financieel voordelig is.

Zet de juiste deskundigheid in op de gevraagde dienst

Deze overweging wordt vaak over het hoofd gezien: het strategisch plaatsen van personeel met de juiste deskundigheid op specifieke diensten. Er is een groot verschil in kosten wanneer je een zorghulp of een verpleegkundig specialist inzet. Door goed af te stemmen welke medewerker waar wordt ingezet, kun je onnodige kosten.

Zó kan jij je financiële steentje bijdragen als ziekenhuisplanner

Maak regelmatig een capaciteitsberekening

Een capaciteitsberekening is een belangrijke stap om de vraag naar zorg en het aanbod van personeel op elkaar af te stemmen. Zorgvragen kunnen variëren, bijvoorbeeld wanneer er een toename is van patiënten met verschillende zorgzwaartepakketten. Je kunt de situaties regelmatig met een capaciteitsmanager bespreken. Zo kun je op tijd in te schatten of je personeel moet afschalen of juist de bezetting in evenwicht moet houden.

Meer weten over een capaciteitsberekening? Lees hier verder.

Breder kijken dan één team

Wanneer verschillende ziekenhuiszorgteams samenwerken en elkaar ondersteunen, bieden ze effectieve zorglevering én zorgen ze zo voor kostenbesparingen. Door middelen te delen en elkaar te ondersteunen bij uitval, bijvoorbeeld door ziekte, hoef je geen of minder dure externe krachten in te zetten.

De indeling van de teams

Het optimaliseren van de teamindeling kan daarnaast ook bijdragen aan kostenbesparingen. Een onbalans in de samenstelling van teams komt bijvoorbeeld voor door te veel hoger opgeleide zorgverleners. Meestal kun je hier als planner zelf weinig aan doen. Maar je kunt het onderwerp zeker aan kaarten bij het management.

Zó kan jij je financiële steentje bijdragen als ziekenhuisplanner

Zorgpiek vermijden

Het vermijden van zorgpieken is een strategie die aanzienlijke financiële voordelen kan opleveren. In plaats van de werkdruk te concentreren op piekuren, zoals de ochtend en de avond, is het financieel slim om de werkdruk over de hele dag te verspreiden. Hierdoor hoef je niet steeds externe krachten in te zetten tijdens de piekuren.

Zo draag je als ziekenhuisplanner jouw financiële steentje bij

Het is dus zeker mogelijk om als planner een financiële bijdrage te leveren aan het ziekenhuis. Hier zijn de belangrijkste punten op een rijtje:

  • Stuur op de min- en de plusuren
  • Zet de juiste deskundigheid in op de diensten
  • Maak regelmatig een capaciteitsberekening
  • Bevorder samenwerking tussen de teams
  • Optimaliseer de teamindeling
  • Vermijd de zorgpiek

Op deze manieren kun je als planner een cruciale rol spelen in het verbeteren van financiële efficiëntie binnen de ziekenhuiszorg.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum