Kenniscentrum

Het nut van een capaciteitsplanning in de ziekenhuiszorg

Een capaciteitsplanning is een handig hulpmiddel voor het maken van een evenwichtig rooster. Het geeft je namelijk inzicht in de verhouding tussen de benodigde uren en de beschikbare uren. Met een goed overzicht bespaar je budget en voorkom je een hoop plan-trammelant.  
 
Wat een capaciteitsplanning precies is en welke voordelen het heeft, leggen we je uit in deze blog. 

Wat is een capaciteitsplanning?  

Een capaciteitsplanning bepaalt de afstemming tussen het werkaanbod en personeel op de middellange termijn. Je kijkt 0,5 jaar tot 1,5 jaar vooruit en maakt een voorspelling van de toekomst. Hierbij kijk je enerzijds naar het werk dat er ligt en anderzijds naar de medewerkers die hiervoor ingezet kunnen worden. Je beantwoordt de vraag: hoe zet je je personeel zo in dat de beschikbare capaciteit zo goed mogelijk is afgestemd op de zorgvraag? 

Agenda

De voordelen van een capaciteitsplanning 

Een capaciteitsplanning geeft je de mogelijkheid om te sturen op je uren. Daarmee bereik je voordelen voor zowel de medewerker, de cliënt als de organisatie: 

  • de cliënt krijgt de aandacht en zorg waar hij recht op heeft; 
  • de medewerker krijgt een afgewogen rooster; 
  • de organisatie krijgt het juiste aantal personeel ter beschikking tegen minimale kosten. 

Daarnaast geeft het je als planner rust. Met een capaciteitsplanning zie je vroegtijdig waar de piekmomenten liggen. Dat geeft je de mogelijkheid om op tijd te anticiperen.  

Wanneer maak je een capaciteitsplanning? 

Het uitgelezen moment om een capaciteitsplanning te maken, is wanneer je begint met de vakantieplanning. Dit kan namelijk ontzettend moeilijk zijn en slecht uitpakken voor de kwaliteit van zorg. Een capaciteitsplanning helpt je bij het afstemmen van de voorkeuren van de medewerkers op de zorgvraag tijdens de vakantieperiode. 

Het maken van een capaciteitsplanning kan ook op eigen initiatief van jou als planner, bijvoorbeeld wanneer je opmerkt dat de werkdruk (te) hoog ligt. Hoge werkdruk is niet alleen slecht voor de gezondheid van medewerkers, ook de kwaliteit van zorg lijdt eronder. Daarnaast geldt over het algemeen: hoe hoger de werkdruk, hoe hoger het ziekteverzuim. Door de vraag en het aanbod goed op elkaar af te stemmen creëer je rust en voorspelbaarheid in het rooster, wat leidt tot minder stress. 

Personeelstekort in de ziekenhuiszorg

Soms leid je uit je capaciteitsplanning af dat je écht medewerkers tekort gaat komen. Het personeelstekort is al tijden een belangrijk punt van aandacht in de ziekenhuiszorg. Het is dan ook niet zo makkelijk om aan extra mankracht te komen. Als planner sta je voor de uitdaging om ondanks deze druk de juiste zorg op maat te bieden.

Toch kun je proberen de druk in de ziekenhuizen zo minimaal mogelijk te houden via de planning. Benieuwd hoe? Lees dan hier verder.  

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum