Kenniscentrum

De overstap van de thuiszorgplanning naar de ziekenhuisplanning

Na een succesvolle periode als thuiszorgplanner in verpleeghuis De Zellingen, was het tijd voor een nieuw hoofdstuk in de carrière van Lorna Martina. Al snel kwam het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) op haar pad. In dit artikel neemt Lorna je mee in haar avontuur als ziekenhuisplanner en deelt ze haar ervaringen in deze dynamische nieuwe werkomgeving. 

De overstap van de thuiszorgplanning naar de ziekenhuisplanning

Start in de thuiszorg 

De ThuiszorgPlanners carrière van Lorna startte bij De Zellingen in Capelle. Hier heeft ze zich met veel plezier twee jaar lang ingezet als coördinerende planner. Ze was verantwoordelijk voor het plannen van zorgverleners op de psychogeriatrische (PG) afdeling, de somatische afdeling en de achterwacht. Haar goede werk resulteerde in maar liefst vier verlengingen van haar opdracht. “Ik kijk dan ook met een goed gevoel terug op mijn tijd bij De Zellingen.” 

De switch naar de ziekenhuisplanning 

Na twee jaar bij De Zellingen, kwam de opdracht van Lorna tot een einde. Maar die rust was van korte duur. Al snel klopte het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) aan met de vraag naar een planner op de moeder en kind afdeling. “Mede gezien mijn eigen moederschap leek me dit een interessante opdracht en ik stemde dan ook volmondig in. Al snel kon ik starten in het ziekenhuis van Den Haag.” 

Thuiszorg vs. ziekenhuis  

In het HMC is Lorna verantwoordelijk voor het plannen van ongeveer dertien verloskunde artsen, een aantal artsen niet in opleiding tot specialist (ANIOS) en een aantal artsen in opleiding tot specialist (AIOS). Het belangrijkste verschil met de thuiszorg is volgens Lorna de mogelijkheid om verder vooruit te plannen. “Soms tot wel drie maanden vooruit. Dit komt voornamelijk doordat er minder ad hoc situaties zijn. Ik kan me meer richten op de lange termijn. Mede dankzij het lage ziekteverzuim hoef ik minder dagelijks op te lossen.” 

Dynamische wereld 

Verder vooruit plannen betekent niet dat het ziekenhuis voorspelbaar is. Zo weet je bijvoorbeeld nooit met zekerheid hoelang een arts in opleiding tot specialist op een afdeling meeloopt, dat is helemaal afhankelijk van hun leerproces. “Bovendien weet je op de moeder en kind afdeling al helemaal niet hoe de dag verloopt; geboortes zijn nu eenmaal niet te voorspellen. Vorige week hadden we plots wel vier keizersneden binnen een uur!” 

Samenwerken

Zonder files is Lorna binnen twintig minuten in het HMC. Helaas duurt het meestal wel twee keer zo lang, maar toch werkt Lorna alleen op locatie. “Ik vind het fijn om tussen iedereen in te zitten en nauw contact te hebben met de mensen die ik inplan. Zo zie ik letterlijk wanneer de artsen rennen, dat is vaak een slecht teken.”  

Wissel van planprogramma 

Bij De Zellingen werkte Lorna met het plansysteem C-quential. Na verloop van tijd maakte ze daar de overstap naar Nedap Ons mee. Bij het HMC, waar de gynaecologen externen zijn, wordt er op de moeder en kind afdeling gepland met Mathspace. De gegevens worden vervolgens overgezet naar Ortec. “Het aanleren van de systemen verliep vrij vlot, waarschijnlijk omdat ik niet graag stilzit. Zo heb ik eens met mijn collega van ZiekenhuisPlanners Mandy Jansen meegelopen en heeft Jim Heemskerk, hoofd opleider bij ZiekenhuisPlanners, mij de nodige uitleg gegeven over Ortec.” 

Wat brengt de toekomst?

Er is bij het HMC voor Lorna nog geen vastgestelde einddatum. “Ik vind het erg boeiend om naast de thuiszorgplanning ook de ziekenhuisplanning te ervaren. Het verbreedt echt je horizon. Bovendien is het leuke aan een ziekenhuis dat er verschillende afdelingen zijn. Mijn collega Mandy plant bijvoorbeeld de apothekersassistenten, dat is ook erg interessant. De revalidatieplanning lijkt mij in de toekomst ook wel wat: dat is weer een compleet andere tak.” 

Meer lezen? 

Als ziekenhuisplanner vervul je een essentiële rol in de zorgorganisatie waar je werkzaam bent. Je fungeert als de spin in het web, die alle diverse taken, mensen en processen met elkaar verbindt en ervoor zorgt dat het gehele zorgproces vlekkeloos verloopt. Maar wat omvat deze functie binnen de keten precies? En waar liggen de grenzen van jouw verantwoordelijkheden? In dit artikel ontdek je de kern van de rol van een ziekenhuisplanner en krijg je inzicht in de scope van jouw taken en verantwoordelijkheden. 

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum