Kenniscentrum

Kayleigh over haar opdracht voor ZiekenhuisPlanners

Het draaiend houden van een ziekenhuis vergt een strakke planning. Maar ook hier kan het voorkomen dat een planner langdurig uitvalt door bijvoorbeeld ziekte of verlof. ZiekenhuisPlanners detacheert enthousiaste en kundige planners die kunnen inspringen wanneer nodig.  

Kayleigh Bekker is als planner werkzaam voor ZiekenhuisPlanners en heeft de afgelopen twee maanden de planafdeling van het Amalia Kinderziekenhuis draaiende gehouden. Ze vertelt over haar ervaringen in deze, voor haar nieuwe, plansector. 

De kinderplanning 

Plannen in de revalidatie en de WMO heeft Kayleigh al eigen gemaakt, maar ziekenhuisplanning was nieuw terrein voor haar. In verband met zwangerschapsverlof nam zij samen met een collega-planner gedurende twee maanden de planning van drie kinderafdelingen van het Amalia Kinderziekenhuis, onderdeel van het Radboudumc, op zich. Twee daarvan lopen 24/7 door en één afdeling werkt met dagopnames. Kayleigh: “De planning van een ziekenhuis had ik nog nooit gedaan. Hoewel het een hele andere manier van plannen is, is het me erg goed bevallen.” 

Nieuw systeem 

Naast het werken in een ziekenhuis, was ook het planprogramma voor Kayleigh nieuw. “Binnen het Radboudumc werken ze met Ortec. Voordat je begint als planner, moet je vanuit het Radboudumc een cursus volgen over het planprogramma en de bijbehorende toets halen. Ook vanuit ZiekenhuisPlanners heb ik een training gevolgd over Ortec. Mede hierdoor had ik het programma snel onder de knie.” 

Planner

Werken met kwalificaties 

Misschien wel het belangrijkste om als ziekenhuisplanner rekening mee te houden: de kwalificaties van het personeel. Zo zit er onderscheid tussen de taken en bevoegdheden van bijvoorbeeld een verpleegkundige, een zorghulp en een assistent verpleegkundige. “Het was even uitzoeken wat de verschillende kwalificaties precies inhouden. Wie doet wat en wie mag waar invallen? Maar met wat navragen hier en daar, ben ik ook hier snel bekend mee geraakt”, vertelt Kayleigh. 

Samenwerking tussen de planners 

De kinderplanning wordt in het Radboudumc niet door één planner gedaan. Zo is er bijvoorbeeld nog een planner voor de bezetting van de bedden. “Het liefst wil je alle patiënten een bed kunnen bieden, maar als er niet voldoende (geschoold) personeel is, is dit niet in alle gevallen mogelijk. Je doet je werk als planner zeker niet alleen. Goed overleg met je mede-planners is erg belangrijk.” 

Voor herhaling vatbaar 

Een opdracht als ziekenhuisplanner zou Kayleigh zo weer doen. “Ik vond het heel erg leuk, juist omdat het weer zo anders is dan andere planningen. De afwisseling houdt het werken als gedetacheerd planner uitdagend voor mij”, aldus Kayleigh. 

Ook ziekenhuisplanner worden?

Lijkt het werken als gedetacheerd ziekenhuisplanner jou ook wel wat? We zijn op zoek naar nog meer enthousiaste planners om aan ons team toe te voegen.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum