Begrippenlijst

Workforce Management

De zorgsector staat voor aanzienlijke uitdagingen. Denk aan personeelstekorten, strikte regelgeving en de zoektocht naar manieren om de patiëntenzorg te verbeteren. Workforce management is een handige oplossing die de zorgsector ondersteunt bij het aanpakken van deze problemen. Ook kun je met workforce management het personeelsbestand optimaliseren.

Op deze pagina ontdek je wat workforce management precies inhoudt en hoe ZiekenhuisPlanners jou hierbij kan helpen.

Wat is workforce management?

Workforce management is een uitgebreide benadering van personeelsplanning en beheer. Hiermee zet je personeel efficiënt in en houd je de werktijden bij. Ook omvat het talentmanagement, forecasting, en het analyseren van prestaties. Dit zorgt voor betere zorg en tevreden patiënten.

De cruciale rol van workforce management in de zorgsector

Eén van de grootste uitdagingen in de zorgsector is het tekort aan personeel voor patiëntenzorg. Workfoce management helpt bij het optimaliseren van de roosters en het plannen van de diensten. Zo kunnen zorgorganisaties de beschikbare medewerkers optimaal inzetten.

Workforce management zorgt ervoor dat de juiste certificeringen en vaardigheden op de goede plek in het rooster terecht komen. Dat is essentieel om aan de voorschriften te voldoen.

Onderdelen van workforce management

Planning en roostering

Het plannen en roosteren van personeel is de kern van workforce management in de zorg. Organisaties kunnen hiermee efficiënte en evenwichtige schema’s te creëren. Met workfoce management wordt er ook rekening gehouden met de behoeften van zowel patiënten als medewerkers.

Tijd en aanwezigheid

Het bijhouden van werktijden en aanwezigheid is belangrijk om de productiviteit te meten en ervoor te zorgen dat medewerkers zich aan de arbeidswetgeving houden.

Talentmanagement

Het aantrekken, behouden en ontwikkelen van gekwalificeerd personeel is een voortdurende uitdaging in de zorg. Workforce management helpt bij het identificeren van talent en investeren in hun groei. Denk bijvoorbeeld aan het behouden van leerlingen en invalkrachten.

Prestatieanalyse

Het meten van prestaties en het analyseren van gegevens is van groot belang om de efficiëntie te verbeteren. Ook let je op de tevredenheid van medewerkers en patiënten. Je stelt vragen als: wat gaat goed? Wat kan er beter? En hoe kunnen we hieraan werken?

Voordelen van workforce management

Het implementeren van een effectief workforce managementsysteem brengt grote voordelen met zich mee. Allereerst wordt de zorg efficiënter. Door de personeelsroosters te optimaliseren, zorg je voor een vlotte workflow. Daarnaast stijgt de werknemerstevredenheid, want door betere planning en communicatie voelen medewerkers zich meer gewaardeerd. En last but not least, het verbetert de patiëntenzorg. Het juiste personeel op de juiste plek is namelijk belangrijk voor de zorgkwaliteit.

Workforce management software

Om workforce management in de zorgsector te implementeren, is hoogwaardige software essentieel. Maar hier mee kunnen werken is misschien nog wel belangrijker. Bij Ziekenhuisplanners zijn elk van onze planners stuk voor stuk persoonlijk opgeleid. Ook zijn ze thuis is verschillende softwaresystemen.

De optimale workforce management oplossing

De ideale workforce management oplossing is er één die volledig is afgestemd op de specifieke behoeften van de zorgsector. Het inhuren van Ziekenhuisplanners als jouw workforce management specialist is de sleutel tot het optimaliseren van jouw zorgorganisatie.

Vind direct jouw workforce management specialist

Ben je klaar om de voordelen van workforce management in de zorg te ontdekken? Neem vandaag nog contact op met ZiekenhuisPlanners en laat onze experts je begeleiden bij het optimaliseren van je personeelsbeheer. Samen zorgen we voor een betere zorgervaring voor patiënten en medewerkers.

Terug naar de begrippenlijst