Begrippenlijst

Cyclisch rooster

Een cyclisch rooster, ook wel het collectief repeterend rooster, is een rooster dat rouleert en waarbij iedere medewerker hetzelfde dienstenpatroon volgt. Over een periode krijgt iedere medewerker de diensten in dezelfde volgorde. Een rooster hoeft dus maar één keer ontworpen te worden, waarna het vervolgens voor langere tijd gebruikt kan worden. Wel pas je het rooster aan tijdens vakantieperiodes, wanneer de bezettingsbehoefte kan afwijken. 
 
Voor een groep van bijvoorbeeld tien medewerkers wordt een rooster gemaakt voor zes weken. Elke medewerker start op een eigen regel en verplaatst na de eerste week door naar de volgende regel. Na zes weken heeft iedereen alle regels de doorlopen en wordt er weer opnieuw begonnen. 
 
Het voornaamste voordeel van werken met een cyclische planning is dat de voorspelbaarheid van een dergelijk rooster groot is. Het rooster ligt namelijk in principe voor langere tijd vast, wat zorgt voor rust, duidelijkheid en houvast. Iedereen weet waar hij of zij aan toe is, omdat het rooster zich, met wat kleine (on)voorziene veranderingen, blijft herhalen. Daarnaast zorg een cyclisch rooster voor een eerlijke verdeling van diensten over alle medewerkers. Een nadeel van deze roostermethodiek is dat er weinig ruimte voor individuele wensen is aangezien iedereen alle weken doorloopt. Aanpassingen zijn daarnaast ook moeilijk.  
 
Het opzetten van een cyclisch rooster kan bijvoorbeeld in Excel. Het programma ondersteunt je in de planning en rekent als ware met je mee. Zo zie je in één oogopslag wie nog uren te kort komt en voor wie je uren te veel hebt ingepland. Een bijkomend voordeel van een cyclisch rooster is dat week 1 en 3 in wezen hetzelfde zijn, evenals week 2 en 4. De puzzel hoeft dus alleen maar in de eerste twee weken te worden opgelost, dit scheelt tijd en het wiel opnieuw uitvinden is onnodig. 

Terug naar de begrippenlijst