Kenniscentrum

De planning voor de laboratoria van Gelre Ziekenhuizen door de ogen van planner Rianne

Samen met een collega-planner van ZiekenhuisPlanners is Rianne ten Hove afgelopen september begonnen met de personeels-/werkplekplanning voor de laboratoria van Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen. Een bijzondere tak van plannen waar veel bij komt kijken. In dit artikel geeft ze een inkijkje in haar opdracht. 

Start als ziekenhuisplanner 

“Toen er ruimte kwam op de planafdeling bij Gelre ziekenhuizen, mochten wij de planning waarnemen tot er nieuwe planners aangenomen werden. Naast het draaiende houden van de planning, kregen we de leuke taak om de nieuwe planners goed in te werken.” 

Een bijzondere werkomgeving 

“In de laboratoria van Gelre ziekenhuizen wordt lichaamsmateriaal afgenomen en geanalyseerd. De uitslagen van de onderzoeken zijn van belang voor de huisarts en medisch specialist om patiënten verder te kunnen helpen. Voor het uitvoeren van deze onderzoeken zijn laboranten en analisten nodig.” 

Een gevarieerde werkdag 

“Laboranten werken hybride. Zij komen bloedprikken aan huis, prikken op de prikpunten of in een prikkamer in het ziekenhuis. De analisten werken op het laboratorium om het lichaamsmateriaal vervolgens te analyseren. Voor beiden maken wij een maandplanning, maar ook een takenplanning.  

Onze werkzaamheden zijn heel gevarieerd. Zo maken we een maandplanning waar een takenplanning bij hoort, maar zijn we ook verantwoordelijk voor de maandafsluiting van de salarisadministratie, hebben we nauw contact met teamleiders, behandelen we binnenkomende mails en staan we medewerkers te woord over de planning.” 

Complexe planning van analisten 

“We hebben te maken met een complexe planning. Zo draaien de analisten verschillende diensten (dag-, avond-, nacht-, weekend- en bereikbaarheidsdiensten), die door ons in de maandplanning worden verwerkt.  

Voor sommige werkplekken hebben we maar een aantal bevoegde en bekwame medewerkers, wat de planning lastig maakt aangezien deze werkplekken gevuld moeten zijn op de afgesproken dagen. Alle analisten hebben namelijk hun eigen specialiteit en moeten daarnaast hun ervaringsuren op peil houden. Een voorbeeld van een specialismen is fertiliteit. Op de Polikliniek Fertiliteit doet de fertiliteitsarts onderzoek naar de oorzaken van verminderde vruchtbaarheid. 

ZP_planning_laboratoria

Persoonlijke kwaliteiten en eigenschappen van laboranten 

“Laboranten werken alleen overdag en hebben hun vaste werkdagen. Maar… zij hebben geen vaste werkplek. Ze worden gepland op de balie, prikkamers, prikpunten en rijden routes. Alle medewerkers hebben hun eigen kwaliteiten en eigenschappen en daar houden wij zo veel mogelijk rekening mee bij het maken van de planning. Zo zijn we erop bedacht of ze ingewerkt zijn op de werkplekken, houden we hun woonplaats in gedachten en nemen we mee of ze eigen auto hebben. Zo maken we de planning voor iedereen zo prettig mogelijk.” 

Rianne haar overstap naar de ziekenhuisplanning 

“De start van deze opdracht was spannend. Zelf heb ik wel wat ervaring met de planning in het verpleeghuis waar ik voorheen werkte, maar niet voor zo’n groot team en voor zulke belangrijke werkplekken. De eerste twee weken werden we goed ingewerkt maar daarna kwam het echt op ons aan. Naarmate we de medewerkers en de werkplekken leerden kennen, werd de planning steeds leuker en leuker. 

Het fijne aan deze opdracht vink ik dat je los staat van het team. Zelf was ik eerder vaak degene die de avond- en nachtdiensten draaide. Nu is het een stuk makkelijker om een keuze te maken, aangezien je jezelf niet meer hoeft in te plannen. Eind maart loopt deze opdracht op zijn einde. De planning in het ziekenhuis vind ik erg leuk en leerzaam en ik sta dan ook zeker open voor een volgende opdracht in het ziekenhuis.” 

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum